Onderhoud gazon

Om jaar in jaar uit te genieten van mooi groen gras is onderhoud aan uw gazon noodzakelijk. Het onderhouden van uw gazon hoeft niet moeilijk te zijn, zolang u maar weet wat u moet doen. Wilt u het hele jaar door beschikken over een strak, groen en gezond gazon? Lees dan snel verder.

Onderhoud gazon prijs

De werkzaamheden die vallen onder het onderhouden van een gazon zijn erg variërend. De ene keer is er meer onderhoud nodig dan de andere keer, waardoor de prijzen per keer verschillen. Bent u benieuwd waar dit door komt? Door de verschillende werkzaamheden die komen kijken bij het onderhoud van een gazon. In de onderstaande tabel ziet u een overzicht met de gemiddelde prijzen voor het onderhoud van uw gazon als u ervoor kiest om een tuinman in te schakelen.

Gazon maaienGemiddelde prijs (inclusief btw)
0 - 100 m²€ 25
101 - 250 m²€ 40
VerticuterenGemiddelde prijs (inclusief btw)
0 - 100 m²€ 125
101 - 250 m²€ 240
Overige werkzaamhedenGemiddelde prijs (inclusief btw)
Kantsnijden per 1 m€ 0,70
Gras afvoeren per 25 m² oppervlakte€ 3
Verticuteergroen afvoeren per m² oppervlakte€ 6

Stel: u heeft een gazon van 80 m² in uw achtertuin. Als u uw gazon alleen wilt laten maaien bent u voor € 25 klaar. Van mei tot oktober is het raadzaam om uw gazon één keer per week te maaien. Is er veel vilt, mos en onkruid aanwezig, dan is het raadzaam om uw gazon te laten verticuteren. Dit kost u bovenop het maaien nog eens € 125. Uw gazon laten maaien en verticuteren kost u dus € 150.

Gazon maaien

Vergelijk offertes en ontdek uw exacte prijs

De prijzen in het bovenstaande overzicht vormen slechts een indicatie van wat het onderhoud aan uw gazon u gaat kosten. Het is prettig om te weten wat het onderhoud van uw gazon u ongeveer gaat kosten, maar uiteraard bent u op zoek naar exacte prijzen. Wij bieden u de mogelijkheid om met één aanvraag tot maximaal 6 offertes aan te vragen bij hoveniersbedrijven bij u in de buurt. De offertes met prijsinformatie voor uw specifieke situatie heeft u al binnen 2 werkdagen in huis. U gaat merken dat de prijzen van de verschillende hoveniersbedrijven erg verschillen. Dit prijsverschil loopt namelijk op tot wel 40%. Dit geld geeft u natuurlijk veel liever uit aan andere dingen dan aan het onderhoud van uw gazon. Vul hier geheel gratis en vrijblijvend onze offerteaanvraag in, waarmee u in 1 klap maximaal 6 offertes aanvraagt bij verschillende hoveniersbedrijven. Het invullen van deze aanvraag kost u slechts 2 minuten van uw tijd. Op deze manier ontvangt u niet alleen specifieke prijsinformatie, u bespaart ook eenvoudig tot wel 40% op het onderhoud van uw gazon.

Spelende kinderen op gazon

Zelf uw gazon onderhouden of een tuinman inschakelen?

Veel mensen doen het graag: in de tuin werken. Regelmatig tuinonderhoud is ook zeker nodig als u wilt dat uw tuin er jaar in jaar uit uitnodigend uitziet. Dit geldt voor planten, maar ook zeker voor uw gazon. Bij het onderhoud van uw gazon komt meer kijken dan het gras maaien. Wist u bijvoorbeeld dat uw gazon het hele jaar door onderhoud nodig heeft? En dan hebben we het niet alleen over het sproeien of maaien van uw gazon. Uw gazon moet ook regelmatig bemest worden en dit is natuurlijk niet de meest prettige klus. Vieze handen gegarandeerd! Heeft u geen groene vingers, of heeft u hier gewoon geen tijd of zin voor? Schakel dan een tuinman in voor het onderhoud van uw gazon. Een tuinman heeft alle kennis en middelen om ervoor te zorgen dat uw gazon er het hele jaar door uitziet om door een ringetje te halen.

Onderhoud van uw gazon in 5 stappen

Regelmatig onderhoud van uw gazon is nodig om ervoor te zorgen dat uw grasmat mooi blijft. Op de onderhoudskalender hieronder ziet u welke werkzaamheden er in welke maanden uitgevoerd mogen worden. Maar wist u dat u op 1 dag in slechts 5 stappen uw gazon al onderhoudt? Lees snel verder en ontdek welke dit zijn.

Kalender gazon onderhoud

Stap 1: Verticuteren

Jaarlijks uw gazon verticuteren is nodig om uw gazon gezond en schoon te houden. Met verticuteren snijdt u de ondergrondse wortels door en verwijdert u mos en vilt van uw gazon. U verwijdert de bovenste laag van het gras met een scherpe hark of verticuteermachine en snijdt de breed groeiende wortels door. Nu kan het gras weer ademen. Verticuteren doet u bij voorkeur in het voorjaar en/of in het najaar.

Stap 2: Zaaien

Na het verwijderen van het mos en vilt is het mogelijk dat er kale plekken in uw gazon ontstaan. Zaaien dient niet alleen te gebeuren bij de aanleg van uw gazon, maar ook tussendoor is het wel eens nodig. Het inzaaien van gras is mogelijk in het voorjaar en najaar.

Stap 3: Kalk strooien

Heeft uw bodem niet de juiste zuurgraad? Dan is de kans dat het gras niet in staat is om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Dit resulteert in verminderde grasgroei, waardoor mos en onkruid vaak de kop opsteken. Wanneer u uw gazon in het voorjaar een keer bekalkt voorkomt u dit. Bij een erg verzuurde bodem is het raadzaam om zowel in het voor- als in het najaar te strooien met kalk.

Stap 4: Bemesten

Uw gazon heeft voedingsstoffen nodig om te blijven groeien. Zorg er dus voor dat u minimaal 3 keer per jaar uw gazon bemest, in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. Onvoldoende bemesting resulteert in kale plekken, onkruid en mos.

Stap 5: Maaien

Voor een mooi vol gazon is het noodzakelijk dat u het gras regelmatig maait. In de periode van maart tot en met november mag u uw gazon wekelijks maaien. Zorg er bij het maaien wel voor dat het gras droog is. Als het gras nat is, is het verstandig om uw grasmaaier nog even in de schuur te laten staan. Maai het gras niet te kort, want dit zorgt voor kale plekken.

Landhuis met groot gazon

Geen groene vingers? Vindt hier de goedkoopste tuinman

Als u op zoek gaat naar een tuinman om uw gazon te onderhouden merkt u het vanzelf: het aanbod van tuinmannen in uw regio is enorm. Doordat er zoveel tuinmannen werkzaam zijn binnen één regio is de onderlinge concurrentie groot. Hierdoor lopen de prijzen flink uiteen. Het prijsverschil loopt op tot maar liefst 40%. Te veel betalen voor het laten onderhouden van uw gazon is zonde en zeker niet nodig. Voorkomen dat u te veel betaalt doet u door prijsinformatie bij meerdere tuinmannen op te vragen. Vraag bij ons geheel gratis en vrijblijvend met één aanvraag offertes op van tot wel 6 tuinmannen bij u in de regio. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes al in huis. Als u de offertes naast elkaar legt ziet u meteen welke tuinman de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Nog nooit was geld besparen zo eenvoudig.