Vijvers

Wat is er nou mooier dan na een lange dag heerlijk te ontspannen aan het water? Vijvers maken uw tuin helemaal af en geven hem een extra dimensie. De mogelijkheden van een vijver zijn enorm: vijvers zijn er in vele verschillende soorten en maten. Alles wat u wilt weten over vijvers en vijver aanleg leest u hier.

Vijver aanleg prijzen

Er zijn veel verschillende soorten vijvers die ieder een ander doel hebben. De kosten voor vijver aanleg zijn sterk afhankelijk van uw wensen. Factoren die hier een belangrijke rol in hebben zijn de afmetingen van de vijver, het type vijver en de gekozen extra’s. Door de talloze opties en mogelijkheden is het lastig om van te voren in te schatten wat de vijver aanleg u gaat kosten. Om u toch een beeld te geven is het onderstaande overzicht met de gemiddelde kosten per vijversoort opgesteld.

Soort vijver

Gemiddelde prijs inclusief btw

Kleine vijver zonder vissen en/of planten€ 1.000 - € 1.250
Tuinvijver€ 2.000 - € 3.000
Koivijver€ 4.000 - € 6,000
Zwemvijver€ 25.000 - € 40.000

Strakke vijver met brug in een moderne tuin

Zoals u ziet is de prijs van de vijver aanleg afhankelijk van het soort vijver dat u in uw tuin wenst. Wilt u uw tuin verrijken met een vijver en bent u benieuwd naar wat het u gaat kosten? Hier komt u slechts op één manier achter, namelijk door het aanvragen van offertes bij hoveniersbedrijven in uw regio. Een eenvoudige manier om op de kosten van uw vijver aanleg te besparen is het vergelijken van offertes. Hoveniersbedrijven hanteren allemaal hun eigen prijzen. Als u meerdere offertes aanvraagt bij verschillende bedrijven zult u merken dat er bij alle offertes een ander bedrag onderaan de streep staat. Vul nu onze offerteaanvraag in en ontvang binnen 2 werkdagen offertes van maximaal 6 hoveniersbedrijven in uw buurt. Het invullen van de offerteaanvraag kost u slechts 2 minuten van uw tijd. Bekijk snel welk hoveniersbedrijf uw vijver aanlegt voor de scherpste prijs.

Waarom een vijver in de tuin?

Water vormt een onmisbaar element in elke tuin. Vijvers zijn populair en erg geliefd, maar waarom? Dit ontdekt u door het lezen van de volgende punten:

 • Vijvers passen door de verschillende mogelijkheden in elke tuin. Of u nu een moderne tuin heeft of een landelijke tuin, vijvers zijn aan te leggen in verschillende vormen en maten. Kies voor een moderne strakke koivijver of juist voor een tuinvijver met een natuurlijke look.
 • Een vijver is ideaal als u na een lange dag tot rust wilt komen in uw tuin. Wat is er nou fijner dan aan het water zitten en te ontspannen? Vijvers zijn geliefd bij iedereen en hebben een grote aantrekkingskracht op jong en oud.
 • Vijvers zorgen voor leven in de tuin. Naast hun aantrekkingskracht op mensen, hebben vijvers ook een grote aantrekkingskracht op de amfibieën en insecten. Een vijver met al het leven erin en omheen is een schouwspel om naar te kijken.

Vijvers hebben een grote aantrekkingskracht op jong en oud

Verschillende soorten vijvers

Voordat u begint met de tuinaanleg en de vijver gaat aanleggen is het goed om te bedenken waarvoor u de vijver wilt aanleggen. Zo zijn er vijvers om planten en/of vissen in te houden, maar ook vijvers om in te zwemmen. Om het u makkelijk te maken hebben we onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten vijvers:

 • Tuinvijver
 • Koivijver
 • Zwemvijver

Tuinvijver

De meest voorkomende vijver is de welbekende tuinvijver. Een tuinvijver staat ook wel bekend als een siervijver of natuurlijke vijver. In een tuinvijver spelen planten en vissen de hoofdrol, maar er worden ook vaak ambifieën en insecten aangetrokken. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat er een goede verhouding is tussen planten, dieren en vissen. Te veel planten, te veel vissen of de verkeerde vissen zorgt voor een overvolle vijver waardoor het water troebel wordt. Kies dus voor vissen die niet groeien, zich niet voortplanten en die weinig vervuilen. Wilt u graag koikarpers in uw vijver? Kies dan voor een koivijver in plaats van een tuinvijver.

Kleine tuinvijver

Koivijver

Een koivijver, de naam zegt het al, wordt speciaal aangelegd voor het houden van koikarpers. Het houden van koikarpers is namelijk totaal anders dan het houden van gewone vissen. Koikarpers hebben een speciale vijver nodig die op hun leefomstandigheden is aangepast. Een koivijver moet op zijn minst 1,50 meter diep zijn en 10 kubieke meter aan water bevatten. Sommige koikarpers worden namelijk wel één meter lang waardoor ze deze ruimte nodig hebben om te overleven en te overwinteren. Het plaatsen van planten in een koivijver is zonde van uw geld, koikarpers zijn namelijk planteneters. Zorg ervoor dat er een krachtig filtermechanisme geïnstalleerd wordt om het vijverwater helder te houden.

Grote moderne koivijver

Zwemvijver

Een zwemvijver is een vijver die speciaal wordt aangelegd om in te zwemmen. Een zwemvijver is opgedeeld in twee delen: het zwemgedeelte en een natuurlijk filtergedeelte. Het filtergedeelte staat vol met moerasplanten die het water filteren. Naast het filtergedeelte wordt er in zwemvijvers ook vaak een mechanische filter geplaatst, voor de perioden waarin het zwemgedeelte veel wordt gebruikt. Het zwemgedeelte bevat over het algemeen geen planten en vissen. In principe is het plaatsten van planten en vissen in het zwemgedeelte wel mogelijk, maar of dit prettig is voor u en de vissen is een ander verhaal. Zwemvijvers moeten tussen 1,20 meter en 1,60 meter diep zijn zodat u genoeg ruimte heeft om te zwemmen.

De juiste plek in uw tuin

Een vijver is niet zomaar in iedere hoek van uw tuin aan te leggen. Het is voor de planten en dieren belangrijk dat er genoeg licht in de vijver komt, maar niet te veel. Te warm water is ook niet goed voor de planten en dieren in uw vijver. Ook is het raadzaam om de vijver niet te dicht langs bomen aan te laten leggen in verband met wortelgroei en bladeren in de herfst. Omdat de locatie van de vijver erg belangrijk is, is het slim om van te voren een tuinontwerp te laten maken. Met een tuinontwerp weet u zeker dat de vijver op een goede plek wordt aangelegd. Een vijver wordt aangelegd om gezien te worden en ervan te genieten. Het is zonde om de vijver aan te laten leggen op een locatie in de tuin waar u zelden komt.

Vijver onderhoud

Als uw vijver eenmaal is aangelegd, zal dit voor altijd het middelpunt zijn van uw tuin. Maar net als de rest van uw tuin heeft ook uw vijver het hele jaar door onderhoud nodig. Lees hieronder wat u voor uw vijver moet doen:

 • Als u een visvijver heeft is het van belang dat u regelmatig de filter en de pompinstallatie nakijkt en deze schoonmaakt.
 • De bodem van een visvijver moet ieder jaar ontdaan worden van slib. Slib is een laag op de bodem bestaande uit dode bladeren, plantenresten en vissenuitwerpselen.
 • Controleer regelmatig of uw vissen ziek zijn. Of uw vissen ziek zijn merkt u snel genoeg. Ze kleuren vaal, hebben wonden of witte stippen of zijn lusteloos. Een zieke vis moet u meteen scheiden van de andere vissen. De oorzaken van de ziekten van vissen zijn niet altijd te achterhalen, maar in de meeste gevallen komt het door een slechte waterbalans.
 • Onderhoud regelmatig uw vijverplanten, deze moeten zo nu en dan gesnoeid en/of versterkt worden.
 • Een zwemvijver moet u regelmatig ontdoen van bladeren en ander vuil. Ook is het van belang dat de zwemvijver één keer per jaar wordt schoongeborsteld.

Zwemvijver met stepping stones

 

Zelf uw vijver aanleggen of toch uitbesteden?

Het aanleggen van een vijver is geen klus die binnen een dag geklaard is. Daarnaast is een vijver aanleggen fysiek zwaar werk. Als u geen kennis of ervaring heeft is het raadzaam om een hovenier in te schakelen voor de vijver aanleg. Ga niet direct met de eerste de beste hovenier in zee. Iedere hovenier hanteert zijn eigen tarieven, waardoor er sprake is van een flink prijsverschil. In de praktijk blijkt dat dit prijsverschil oploopt tot wel 40%. Door van te voren prijsinformatie op te vragen bij meerdere hoveniers voorkomt u dat u te veel betaalt voor uw vijver aanleg. Vraag hier met één offerteaanvraag prijsinformatie aan bij maximaal 6 hoveniersbedrijven in uw regio. Het invullen van de aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend en kost u slechts 2 minuten van tijd. De offertes heeft u binnen 2 werkdagen in huis. Leg deze naast elkaar en zie in één oogopslag welk hoveniersbedrijf u het beste aanbod doet. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt en geniet u straks van uw eigen stukje paradijs in uw tuin.