Gazon

Een gazon is de plek in de tuin waar u speelt met uw kinderen of met uw hond. Een tuin is niet compleet zonder mooie grasmat. Welke mogelijkheden u heeft bij de aanleg van een gazon en wat de prijs hiervan is vindt u hier.

Gazon aanleggen prijs

Hoewel de prijs voor het aanleggen van een gazon relatief goedkoop is vergeleken met de rest van uw tuinaanleg, is het prettig om van tevoren te weten wat het u ongeveer gaat kosten. Hieronder ziet u een overzicht van de kosten voor het laten plaatsen van graszoden.

Oppervlakte gazon

Gemiddelde prijs per m² (inclusief btw en arbeidskosten)

> 25 m²€ 8
26 - 50 m²€ 7
51 - 100 m²€ 6
101 - 250 m²€ 5,50
< 251 m²Op aanvraag

Niet zo’n fan van graszoden? Dat is geen probleem, dan kiest u toch voor het inzaaien van uw gazon. In het onderstaande overzicht ziet u wat de prijs is voor het aanleggen van uw gazon door middel van graszaad.

Dienst

Gemiddelde prijs per m² (inclusief btw en arbeidskosten)

Gras inzaaien€ 1,50 - € 2

Peuters liggend in het gras

Zelf uw gazon aanleggen of toch een vakman inschakelen?

Bij de aanleg van uw gazon komt meer kijken dan u denkt. Of u nu van plan bent om graszoden te leggen of om uw gras te zaaien, in beide gevallen verkijkt u zich al snel op de hoeveelheid werk. Als u weinig ervaring heeft met de aanleg van een gazon is het verstandig om hier een tuinman voor in te schakelen. Daar waar het u bloed, zweet en tranen kost, heeft een tuinman deze klus binnen een dag geklaard. Wat de kosten zijn van de aanleg van een gazon verschilt per tuinman. Er zijn zonder twijfel meerdere tuinmannen werkzaam bij u in de regio die allemaal hun eigen prijzen hanteren. Te veel betalen is nooit leuk. Vergelijk daarom eerst de prijzen van meerdere tuinmannen voordat u akkoord gaat met een prijs. Met het vergelijken van de prijzen bespaart u namelijk tot 40%, wat op de aanleg van een gazon oploopt tot tientallen of zelfs honderden euro’s. Vraag hier gratis en vrijblijvend maximaal 6 offertes aan bij tuinmannen bij u in de buurt. Het invullen van de offerteaanvraag kost u slechts 2 minuten van uw tijd en de offertes heeft u al in huis binnen 2 werkdagen. Het enige wat u hoeft te doen is de offertes met elkaar vergelijken. Leg de offertes naast elkaar en zie in één oogopslag welke tuinman uw gazon voor de scherpste prijs wilt aanleggen.

Gazon met houten vlonders

Gazon zaaien of graszoden aanleggen?

Bij de aanleg van een gazon in uw tuin heeft u twee mogelijkheden: graszaad of graszoden. Beide methoden hebben zo zijn voor- en nadelen. Lees hieronder wat de voor- en nadelen zijn van zowel graszaad of graszoden.

Voor- en nadelen van graszaad

Het grootste voordeel van graszaad ten opzichte van graszoden is de prijs. Waar u voor het laten plaatsen van graszoden gemiddeld tussen € 5,50 en € 8 per m² kwijt bent, kost het laten inzaaien van uw gazon door een tuinman gemiddeld € 1,50 tot € 2 per m². Zelf graszaad kopen en inzaaien is ook mogelijk. Voor € 10 heeft u al een kilo graszaad, waarmee u 30 tot 40 m² aan gazon zaait. Kiest u ervoor om uw gazon zelf in te zaaien, dan is dit veel minder zwaar dan het leggen van graszoden.
Een groot nadeel van graszaad is dat het zo’n 2 à 3 maanden duurt voordat het gazon bruikbaar is. Een gezaaid gazon heeft vooral in de eerste maanden veel en deskundig onderhoud nodig. Daarnaast is het erg lastig om het graszaad gelijkmatig te verdelen over uw gazon en is de kans dat het zaad wordt opgegeten door vogels aanwezig.

Voor- en nadelen van graszoden

Graszoden zijn als het ware opgerolde kant-en-klare grasmatten die uitgerold worden op uw gazon. Het grootste voordeel van graszoden is dat er binnen een dag een groene grasmat ligt, het ziet er meteen mooi uit. Met graszoden is het ook makkelijker om strakke lijnen te creëren dan met graszaad. Erg fijn: na een week mag u uw gazon al voorzichtig betreden, u hoeft dus geen maanden te wachten. Graszoden leggen is het hele jaar door mogelijk, mits de ondergrond niet bevroren is.
Het grootste nadeel aan graszoden is toch wel de prijs. Het laten plaatsen van graszoden is 4 maal zo duur als het laten inzaaien van uw gazon. Daarnaast is het leggen van graszoden een moeilijke en fysiek zware klus. Het is dus raadzaam om het leggen van graszoden over te laten aan een vakman.

Labrador puppy op gazon

Gazon soorten

Ga niet zomaar naar het tuincentrum om de eerste de beste graszoden of graszaad te kopen die u tegenkomt. Gras is namelijk niet zomaar gras. Er zijn verschillende grassoorten die verwerkt zijn in verschillende grasmengsels. Elk grasmengsel heeft zijn eigen eigenschappen en is voor een bepaald doel bestemd. Het is dus slim om voor de aanleg van uw gazon te bedenken waarvoor u het gaat gebruiken. We maken onderscheid in de volgende gazonsoorten:

  • Een siergazon is er, zoals de naam al zegt, voor de sier. Een siergazon bestaat uit fijne grassoorten die erg zacht aanvoelen. Een siergazon vergt veel onderhoud en is erg kwetsbaar, waardoor het niet geschikt is voor intensief gebruik. Kies dus alleen voor een siergazon als u weet dat het niet tot nauwelijks wordt belast.
  • Een speelgazon is zeer geschikt voor recreatie. Een speelgazon is sterk en heeft weinig onderhoud nodig. Als u denkt dat uw gazon regelmatig belast gaat worden door spelende kinderen, een zwembad of een tijdelijk tuinhuisje, is het slim om te kiezen voor een speelgazon.
  • Een sportgazon wordt gebruikt voor verschillende sportactiviteiten. Een sportgazon kan goed tegen een stootje en herstelt zich snel na gebruik. Om deze reden kiezen steeds meer mensen voor een sportgazon in hun tuin.

Kunstgras

Wanneer vrije tijd schaars is, wilt u daar natuurlijk optimaal van genieten. Regelmatig gazon onderhoud is nodig als u uw grasmat ook groen wilt houden. Heeft u weinig tijd of zin om bezig te zijn met uw gazon, maar wilt u wel genieten van een gazon? Dan is kunstgras de oplossing voor uw probleem. Kunstgras heeft vele voordelen ten opzichte van echt gras, het gemak staat met stipt op nummer één. Stelt u zich eens voor: nooit meer grasmaaien, nooit meer onkruid verwijderen en nooit meer sproeien. Kunstgras is na het aanleggen meteen bruikbaar en ziet er meteen mooi uit. Daarnaast hoeft u alleen te betalen voor de aanleg van kunstgras, qua onderhoud heeft u er geen kosten aan. De prijs van het aanleggen van uw gazon met kunstgras kost gemiddeld € 17 per m². Dit is inclusief de prijs van de ondergrond.

Exotische tuin met gazon van kunstgras

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op uw gazon

Zoals u waarschijnlijk heeft gemerkt zijn er in uw regio alleen al tientallen tuinmannen werkzaam. Al die tuinmannen hanteren hun eigen prijzen, waardoor de prijzen erg uiteenlopen. Dit prijsverschil loopt op tot wel 40%. Het is raadzaam om dus eerst prijsinformatie bij verschillende tuinmannen op te vragen, alvorens u akkoord gaat met een prijs. Wilt u zo snel mogelijk genieten van uw kinderen die aan het ravotten zijn op uw gazon? We helpen u graag op weg met de zoektocht naar de juiste tuinman voor de aanleg van uw gazon. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij maximaal 6 tuinmannen bij u in de buurt. U vult slechts één keer de opdrachtomschrijving in, wat slechts 2 minuten van uw tijd kost. Vervolgens wordt uw aanvraag verstuurd naar verschillende tuinmannen die u binnen 2 werkdagen een prijsvoorstel doen. Door het vergelijken van de verschillende offertes weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor de aanleg van uw gazon. Geniet dit jaar nog van een mooie groene grasmat in uw tuin!