Strakke tuinen

Heeft uw woning een strakke inrichting en wilt u dit doortrekken naar uw tuin? Strakke tuinen zijn mooi en erg populair door hun duidelijke vormgeving en strakke lijnenspel. Bent u benieuwd naar wat strakke tuinen nu precies zijn en wat de gemiddelde kosten zijn om uw tuin om te toveren tot een echte strakke tuin? Ontdek het hier.

Prijs strakke tuinen

Strakke tuinen beginnen met een goed tuinontwerp. Het is altijd aan te raden om een hovenier voor deze klus in te schakelen. Het gevaar met het aanleggen van strakke tuinen is dat ze vaak te strak en te minimalistisch worden ingericht. Een hovenier heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen van sfeervolle strakke tuinen, dus is een prachtig resultaat gegarandeerd. Hieronder ziet u wat het laten maken van een tuinontwerp u ongeveer gaat kosten.

Oppervlakte tuin

Gemiddelde prijs (inclusief btw)

Kleiner dan 300 m²€ 250 - € 400
Groter dan 300 m²€ 2 per m²
Beplantingsplan30% van het tuinontwerp

Is het tuinontwerp af en bent u er tevreden mee? Dan is het tijd voor de volgende stap: de tuinaanleg. Er is geen vaste prijs voor de aanleg van strakke tuinen, omdat ieder ontwerp en iedere tuin anders is. De prijs is onder andere afhankelijk van de oppervlakte van uw tuin en hoe uw strakke tuin moet gaan worden. Hieronder ziet u wat de gemiddelde prijzen zijn van de aanleg van verschillende elementen. Met deze prijzen kunt u berekenen wat de aanleg van uw strakke tuin u ongeveer gaat kosten.

Materiaal

Gemiddelde prijs per m² inclusief btw

Gras€ 5 - € 10
Beplanting€ 12 - € 28 (afhankelijk van uw voorkeur)
Straatwerk€ 10 - € 65 (afhankelijk van steensoort)
Houten vlonders€ 50 - € 125 (afhankelijk van houtsoort)

Zoals u ziet zijn er verschillende materialen om uit te kiezen. Het aanleggen van 40 m² gazon is stukken goedkoper dan wanneer u dit oppervlak gaat vullen met bestrating of met exotische planten. Door de vele mogelijkheden is het lastig om van te voren te zeggen wat de kosten gaan zijn van de aanleg van uw strakke tuin. Laat u van te voren een tuinontwerp maken? Dan wordt het schatten van het totale kostenplaatje al iets makkelijker. Wilt u echter weten wat de exacte prijs is voor uw specifieke situatie? Hier komt u slechts op één manier achter, namelijk door het aanvragen van offertes bij hoveniersbedrijven. Door het grote aanbod van hoveniersbedrijven lopen de prijzen die zij hanteren flink uiteen. Dit prijsverschil loopt op tot maar liefst 40%. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan bij hoveniersbedrijven in uw regio. Binnen twee werkdagen ontvangt u offertes in huis van maximaal 6 erkende hoveniersbedrijven. Als u de ontvangen offertes naast elkaar legt weet u niet alleen wat het ontwerp en de aanleg van uw strakke tuin u gaat kosten, u pikt ook nog eens het hoveniersbedrijf met het beste aanbod ertussenuit. Met het geld dat u bespaard heeft kunt u uw strakke tuin bijvoorbeeld aankleden met bijbehorende tuininrichting.

Chalet met strakke tuin

Wat zijn strakke tuinen?

Goed ontworpen strakke tuinen zorgen voor harmonie en rust. Strakke tuinen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, op een strakke manier vormgegeven. Bent u van plan om zelf een strakke tuin te ontwerpen en aan te leggen? Gebruik dan alleen strakke lijnen. Het strakke lijnenspel is onmisbaar. Rechte lijnen doen het altijd goed in strakke tuinen, maar wist u dat ook gebogen lijnen in een strakke tuin passen? Zolang het strakke gebogen lijnen zijn en geen weelderige lijnen past dit goed in een strak ontwerp. Strakke gebogen lijnen zijn een goede optie om te voorkomen dat het te blokkerig en recht wordt. Wat betreft bestrating of beplanting bent u vrij om dit naar wens in te vullen. Alle soorten bestrating passen in strakke tuinen, zolang ze maar strak gelegd zijn. Dit geldt ook voor beplanting, de planten zelf hoeven niet strak te zijn zolang ze de lijnen van de tuin niet belemmeren.

Strakke en groene tuin

Moderne of strakke tuinen, wat is nu het verschil?

Veel mensen denken bij strakke tuinen aan moderne tuinen. Dat is ook niet zo heel gek, aangezien een moderne tuin vaak een strakke tuin is. Toch zijn strakke tuinen niet per se moderne tuinen. Het ontwerp van moderne tuinen gaat veel dieper dan het ontwerp van strakke tuinen. Bij het ontwerpen en aanleggen van een moderne tuin komt veel meer kijken. In het onderstaande overzicht ziet u aan welke ‘eisen’ strakke tuinen en moderne tuinen aan moeten voldoen.

Strakke tuinenModerne tuinen
Strak lijnenspelStrak lijnenspel
Onderhoudsvriendelijk
Goed uitgemeten, niet getrommelde bestrating
Duurzame materialen

Een tuin is een strakke tuin als er sprake is van een strak lijnenspel. Strakke tuinen zijn dus ook moderne tuinen als zij onderhoudsvriendelijk zijn en als er duurzame materialen zijn gebruikt. Daarnaast moeten moderne tuinen beschikken over goed uitgemeten en niet getrommelde bestrating zodat de tuintegels goed op elkaar aansluiten. Beschikt een tuin niet over alle bovengenoemde elementen, dan valt hij dus in de categorie strakke tuinen.

Landelijke en strakke tuin

Direct genieten van uw strakke tuin

Wilt u liever vandaag dan morgen genieten van uw strakke tuin? Dan is het tijd om een hovenier in te schakelen. De hovenier komt graag bij u langs om uw huidige tuin te bekijken, uw wensen te bespreken en een tuinontwerp te maken. Bent u tevreden met het ontwerp? Dan is het tijd voor de volgende stap: de tuinaanleg. Hoeveel dit alles u gaat kosten heeft u zelf in de hand. Als u eerst de prijzen van verschillende hoveniersbedrijven vergelijkt bespaart u tot 40% op de kosten. Bent u benieuwd naar welk hoveniersbedrijf strakke tuinen het voordeligst ontwerpt en vervolgens voor u aanlegt? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij tot wel 6 hoveniersbedrijven bij u in de buurt. Het invullen van de offerteaanvraag kost u slechts 2 minuten van uw tijd en de offertes heeft u binnen 2 werkdagen al in huis. U legt de offertes naast elkaar en ziet binnen enkele seconden welk hoveniersbedrijf de laagste prijzen hanteert voor het ontwerpen en aanleggen van strakke tuinen. Vul de offerteaanvraag in en wie weet geniet u binnenkort al van uw nieuwe strakke tuin.