Landelijke tuinen

Landelijke tuinen worden steeds populairder. Landelijke tuinen passen bij de directe omgeving en zorgen voor een rustieke en natuurlijke uitstraling. Niet alleen op het platteland, waar de landelijke tuinen oorspronkelijk vandaan komen, maar ook midden in de stad is het mogelijk om een stukje eigen natuur aan te leggen in de vorm van een landelijke tuin. Alles wat u wilt weten over landelijke tuinen leest u hier.

Prijs landelijke tuinen

Landelijke tuinen lopen als het ware over in de natuurlijke omgeving. Als u een landelijke tuin wilt, is het een aanrader om uw tuin te laten ontwerpen door een hovenier. Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijzen voor het laten maken van een tuinontwerp.

Oppervlakte tuin

Gemiddelde prijs (inclusief btw)

Kleiner dan 300 m²€ 250 - € 400
Groter dan 300 m²€ 2 per m²
Beplantingsplan30% van het tuinontwerp

Strakke landelijke tuin

Als u tevreden bent met het tuinontwerp is het tijd om uw tuin aan te leggen. Wat de exacte kosten zijn van de aanleg van landelijke tuinen is lastig om te zeggen, omdat dit per tuin verschilt. Om u alvast een beeld te geven van de kosten, zijn hieronder de verschillende mogelijkheden van een tuinaanleg met de gemiddelde kosten weergegeven in een overzicht. Neem deze kosten mee in de berekening van de aanleg van uw landelijke tuin.

Materiaal

Gemiddelde prijs per m² inclusief btw

Gras€ 5 - € 10
Beplanting€ 12 - € 28 (afhankelijk van uw voorkeur)
Straatwerk€ 10 - € 65 (afhankelijk van steensoort)
Houten vlonders€ 50 - € 125 (afhankelijk van houtsoort)

Zoals u ziet is het door de vele mogelijkheden lastig om van te voren in te schatten wat de aanleg van landelijke tuinen gaat kosten. De kosten verschillen per materiaalkeuze. Als u besluit om van te voren een tuinontwerp te laten maken, wordt het inschatten van de kosten al iets eenvoudiger.

Kitten aan het relaxen in een hangmat

Exacte prijsinformatie

De kosten van de aanleg van landelijke tuinen zijn niet alleen afhankelijk van het materiaal waarvoor u kiest. De uiteindelijke totaalprijs is ook afhankelijk van het hoveniersbedrijf dat u inschakelt om uw tuin aan te leggen. De prijzen die de verschillende hoveniersbedrijven hanteren lopen namelijk erg uiteen. Dit prijsverschil loopt op tot wel 40%. Het loont dus om van te voren prijsinformatie aan te vragen bij verschillende hoveniersbedrijven. Wist u dat het mogelijk is om meerdere offertes aan te vragen binnen 2 minuten? Vul hier onze offerteaanvraag in en ontvang in één klap tot wel 6 offertes van erkende en betrouwbare hoveniersbedrijven bij u in de regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis. De offertes legt u vervolgens naast elkaar, zodat u in één oogopslag ziet welk hoveniersbedrijf uw tuin voor de scherpste prijs aanlegt. Op deze manier weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor de aanleg van uw tuin.

Kenmerken van landelijke tuinen

Wat maakt een tuin nu precies een landelijke tuin? Zoals we al eerder hebben vermeld is het bij een landelijke tuin essentieel dat de tuin past bij de directe omgeving. Als u in het bos woont ziet uw landelijke tuin er dus anders uit dan wanneer u op het platte land woont. Hoewel landelijke tuinen vaak worden geassocieerd met lappen grond, is ook een kleinere tuin om te toveren in een landelijke tuin. De volgende elementen zijn onmisbaar in landelijke tuinen:

  • Water is een onmisbaar element in landelijke tuinen. Denk bijvoorbeeld aan een klein slootje of een (indien mogelijk) grote vijver. Als de vijver goed wordt aangelegd wordt er zelfs dierenleven aangetrokken. Wat wat is er nou leuker dan een levend schouwspel in uw tuin van libellen, kikkers en andere amfibieën?
  • Landelijke tuinen hebben altijd veel beplanting. De planten die het meest voorkomen in landelijke tuinen zijn klimplanten, vaste planten en hagen. Klimplanten zien we in landelijke tuinen als verfraaiing van muurtjes en pergola’s. Vaste planten zijn planten die ieder voorjaar weer opbloeien. Erg leuk is het om hagen te gebruiken als afscheiding van verschillende binnenplaatsen in de landelijke tuin. Uiteraard mag gras ook niet ontbreken in een landelijke tuin. Denk aan een groot open gazon of een veld met wat langer gras dat overloopt in de omringende weilanden.
  • Het laatste element dat onmisbaar is in landelijke tuinen is de bestrating. De keuze van de bestrating is heel belangrijk voor de landelijke uitstraling en sfeer van uw tuin. Een terras of slingerpaadje van kleine speelse stenen is bevorderlijk voor de uitstraling. Bij landelijke tuinen blijft het echter niet bij een terras en paadjes. Ook gemetselde muurtjes staan erg leuk in een landelijke tuin.

Loungebank in een landelijke tuin

Een landelijk ontwerp

Een goed tuinontwerp zorgt ervoor dat u een landelijke tuin krijgt die een goede overloop heeft, zodat de tuin harmonieus opgaat in de omgeving. Dichtbij het huis is de tuin formeel en strak, met duidelijke lijnen. Verderop in de tuin worden deze lijnen vervaagd en is de indeling losser. Erg kenmerkend van landelijke tuinen is dat de tuin wordt opgedeeld in verschillende ruimtes met elk hun eigen functie. Denk hierbij aan een vijver, een terras, een gazon, etc. Dit opdelen wordt vaak gedaan met hagen of muurtjes. Ook is het een kunst om landelijke tuinen groter te laten lijken dan de daadwerkelijke oppervlakte is.

Landelijke tuinen onderhouden

Net als alle andere tuinen moeten ook landelijke tuinen goed onderhouden worden. Hoewel er in landelijke tuinen ruimte is voor organische groei, is het noodzakelijk dat dit wel bijgehouden wordt. U wilt immers niet dat uw tuin onverzorgd oogt door verwilderde hagen. Heeft u zelf geen groene vingers? Dan is het raadzaam om een tuinman in te huren voor regelmatig tuinonderhoud. Met regelmatig tuinonderhoud voorkomt u dat uw tuin er onverzorgd uitziet en weet u zeker dat uw landelijke tuin goed tot zijn recht komt.

Landelijk huis met een open landelijke tuin

Tuinman gezocht!

Heeft u interesse in een landelijke tuin en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Informeer dan bij meerdere hoveniersbedrijven wat het u gaat kosten. Waarom meerdere bedrijven in plaats van één? Iedere hoveniersbedrijf maakt zijn eigen prijs, waardoor de prijzen erg uiteenlopen. Dit prijsverschil loopt op tot wel 40%. Als u van te voren meerdere hoveniersbedrijven benadert weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor de aanleg van uw landelijke tuin. Heeft u geen zin en/of tijd om meerdere bedrijven te benaderen maar wilt u wel profiteren van dit prijsverschil? Vraag hier dan met één aanvraag tot maximaal 6 offertes aan bij hoveniersbedrijven bij u in de regio. Het invullen van de offerteaanvraag neemt slechts 2 minuten van uw tijd in beslag. De aanvraag wordt verstuurd naar maximaal 6 hoveniersbedrijven bij u in de regio, die u binnen 2 werkdagen hun offerte toesturen. Als u de offertes in huis heeft hoeft u ze alleen maar naast elkaar te leggen om te zien welk hoveniersbedrijf u het beste aanbod doet. Zit er geen hoveniersbedrijf bij dat aan uw wensen voldoet? Dit is geen enkel probleem. Het aanvragen van de offertes voor de aanleg van landelijke tuinen is gratis én vrijblijvend. De zoektocht naar de perfecte tuinman was nog nooit zo eenvoudig!