Japanse tuinen

Door alle stress en hectiek in het hedendaagse leven is er veel behoefte aan ontspanning. Een Japanse tuin is een plek waar u, omringd door de Oosterse sferen, helemaal tot rust komt. In Japanse tuinen komen natuur, rust en design samen. Tover uw tuin dit jaar nog om in een Japanse tuin en geniet van een ruimte waar u weer helemaal zen wordt. Lees snel verder om alles te weten te komen over Japanse tuinen.

Prijs van een Japanse tuin

Een ‘echte’ Japanse tuin zelf aanleggen of laten aanleggen door een hovenier is onmogelijk, dit is slechts voor een beperkte groep Japanse professionals weggelegd. Een Japanse tuin heeft namelijk een bepaalde achtergrond of symboliek in het ontwerp verwerkt. De goede ontwerpers of architecten van Japanse tuinen hebben een jarenlange studie en/of ervaring op dit gebied en weten wat wel of niet kan of past. Om uw eigen look-a-like Japanse tuin zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het aan te raden om van tevoren een tuinontwerp te laten maken. Wat dit u ongeveer gaat kosten ziet u in het onderstaande overzicht.

Oppervlakte tuin

Gemiddelde prijs (inclusief btw)

Kleiner dan 300 m²€ 250 - € 400
Groter dan 300 m²€ 2 per m²
Beplantingsplan30% van het tuinontwerp

Als u tevreden bent met het ontwerp van uw Japanse tuin is het tijd voor de tuinaanleg. Omdat iedere Japanse tuin anders is, is het lastig om van tevoren te zeggen wat de aanleg u gaat kosten. Om u toch op weg te helpen met het berekenen van de prijs van uw Japanse tuin staan hieronder de verschillende mogelijkheden die u heeft.

Materiaal

Gemiddelde prijs per m² inclusief btw

Gras€ 5 - € 10
Beplanting€ 12 - € 28 (afhankelijk van uw voorkeur)
Straatwerk€ 10 - € 65 (afhankelijk van steensoort)
Houten vlonders€ 50 - € 125 (afhankelijk van houtsoort)

Wat betreft de ondergrond van uw tuin heeft u verschillende keuzes. Het aanleggen van gras is een stuk goedkoper dan het laten leggen van bestrating en houten vlonders. De aanleg van een Japanse tuin kost ongeveer € 100 per m². Hier zijn we uit gegaan van een normale tuin, dus geen basic tuin en ook geen enorm luxe tuin. Voor een gemiddelde achtertuin tussen de 50 m² en 100 m² betekent dat de aanleg van een Japanse tuin tussen € 5.000 en € 10.000 gaat kosten.

Japanse tuin met koivijver

Vergelijk offertes voor een voordelige Japanse tuin

U weet nu wat het ontwerp en de aanleg van uw Japanse tuin u ongeveer gaat kosten. Bent u klaar voor de volgende stap en wilt u graag weten wat de exacte prijs is voor uw specifieke situatie? Dit gaat u niet vinden op het internet, hiervoor schakelt u een specialist in. Zorg er wel voor dat u prijsinformatie aanvraagt bij verschillende hoveniersbedrijven, zodat u de prijzen met elkaar kunt vergelijken. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot maximaal 40% op de aanleg van uw Japanse tuin. Het één voor één benaderen van meerdere hoveniersbedrijven is nogal een tijdrovende klus. Dit kan natuurlijk sneller. Vul hier geheel gratis en vrijblijvend ons offerteformulier in en vraag hiermee tot maximaal 6 offertes aan bij meerdere hoveniersbedrijven in uw regio. Het invullen van onze offerteaanvraag kost u maximaal 2 minuten van uw tijd. U heeft alle offertes binnen 2 werkdagen al in huis. Binnen één oogopslag ziet u welk hoveniersbedrijf uw Japanse tuin voor de scherpste prijs aanlegt.

Moderne Japanse tuin met strakke vijver

Wat is een Japanse tuin?

In een Japanse tuin draait alles om de perfecte balans tussen rust en spanning. Zoals al eerder vermeld is het onmogelijk om een ‘echte’ Japanse tuin te ontwerpen en aan te leggen, maar met de volgende richtlijnen komt u al een heel eind. Zo heeft een traditionele Japanse tuin altijd drie symbolische elementen in zich: water, planten en steen. Deze drie elementen staan symbool voor het leven, de natuur en de rust.

Water

In een Japanse tuin is water onmisbaar. Het element water in een Japanse tuin staat voor het leven. Water is op allerlei verschillende manieren in uw tuin te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een vijver, een fontein een beekje of zelfs een waterval. Niets is te gek, zolang het maar in evenwicht staat met de rest van uw tuin.

Planten

Planten in een Japanse tuin staan symbool voor de natuur en mogen in uw Japanse tuin ook zeker niet ontbreken. Qua beplanting is alles mogelijk in uw Japanse tuin, maar houd het rustig. Voor tips en advies over welke planten er wel en juist niet in een Japanse tuin thuis horen is het raadzaam om uw hovenier te raadplegen voor tuinadvies. Zorg wel voor voldoende variatie en afwisseling. Plaats de planten of bosjes niet op een rechte lijn of allemaal bij elkaar, maar verspreid door uw tuin.

Stenen

Stenen in een Japanse tuin symboliseren de rust. Voor uw terras gebruikt u natuursteen, of een betontegel met een natuurlijke look. Grind en split worden gebruikt om slingerpaadjes aan te leggen of juist om grotere oppervlakten mee te bedekken. Zogenaamde Beach Pebbles en grote keien worden gebruikt om eilandjes te maken in het grindbed. Om het helemaal af te maken legt u bijvoorbeeld Flagstones in de grindpaadjes.

Moderne Japanse tuin met veel grind

Een Japanse tuin vraagt om speciaal tuinonderhoud

Het onderhoud van uw Japanse tuin is erg belangrijk. Met goed tuinonderhoud zorgt u voor een mooi aanzicht en een langere levensduur van uw Japanse tuin. Door de structuur van de tuin en de planten- en boomsoorten die in een ‘normale’ tuin niet voorkomen vraagt de Japanse tuin om een andere aanpak wat betreft het onderhoud. Het onderhoud van de Japanse planten wijkt erg af van het onderhoud van Westerse planten. Een bonsaiboom bijvoorbeeld moet op een speciale manier gesnoeid worden om de boom een zo oud mogelijk uiterlijk te geven. Regelmatig tuinonderhoud zorgt er verder voor dat planten niet gaan woekeren over de looppaden en de groei van onkruid wordt beperkt.

Tuinman gezocht!

Wilt u een Japanse tuin aanleggen? Of heeft u al een Japanse tuin en heeft u geen idee waar u moet beginnen met het tuinonderhoud? Wees dan niet bang om een hovenier te benaderen voor de aanleg of het onderhoud van uw Japanse tuin. Een hovenier heeft veel ervaring en heeft bovendien ook al het benodigde gereedschap. Ga niet direct met de eerste de beste hovenier in zee. De prijzen voor zowel het aanleggen als het onderhouden van een Japanse tuin lopen namelijk flink uiteen. Om deze reden is het belangrijk dat u zich van tevoren goed oriënteert en de prijzen van de verschillende hoveniers vergelijkt. Met het vooraf vergelijken van de prijzen bespaart u namelijk tot wel 40% op de aanleg of het onderhoud van uw Japanse tuin. Klinkt dit u goed in de oren? Vraag dan nu tot maximaal 6 offertes aan bij hoveniersbedrijven bij u in de buurt. Het invullen van de offerteaanvraag kost u slechts 2 minuten van uw tijd, waarna u de offertes binnen 2 werkdagen al in huis heeft. Door de offertes naast elkaar te leggen ziet u in één oogopslag welke hovenier uw Japanse tuin wilt aanleggen of onderhouden voor de scherpste prijs. Het aanvragen van offertes is geheel kosteloos en vrijblijvend. Mocht er dus geen hovenier tussen zitten die u aanspreekt, dan is dit geen enkel probleem.

Japanse tuin met pergola