Tuinaanleg

Bent u klaar voor uw droomtuin? Of u nu een knusse stadstuin voor ogen heeft of toch een ruime landelijke tuin, met tuinaanleg is alles mogelijk. Benieuwd naar wat tuinaanleg u gaat kosten en wat de mogelijkheden zijn? Lees snel verder.

Kosten tuinaanleg

Steeds meer mensen kiezen ervoor om het tuinontwerp en de tuinaanleg uit te besteden aan een hovenier. Het maken of laten maken van een tuinontwerp is de eerste stap op weg naar een nieuwe tuin. Met een tuinontwerp krijgt u een goede indruk van het uiteindelijke resultaat van uw tuin. Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijzen voor het laten maken van een tuinontwerp.

Oppervlakte tuin

Gemiddelde prijs (inclusief btw)

Kleiner dan 300 m²€ 250 - € 400
Groter dan 300 m²€ 2 per m²
Beplantingsplan30% van het tuinontwerp

Als u van te voren een tuinontwerp laat maken wordt het schatten van het totale kostenplaatje al iets makkelijker. Bij de tuinaanleg zijn er namelijk veel materialen om uit te kiezen. Door de vele mogelijkheden is het lastig om van te voren te zeggen wat de kosten gaan zijn van het aanleggen van uw tuin. Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijs per m² van verschillende materialen.

Materiaal

Gemiddelde prijs per m² inclusief btw

Gras€ 5 - € 10
Beplanting€ 12 - € 28 (afhankelijk van uw voorkeur)
Straatwerk€ 10 - € 65 (afhankelijk van steensoort)
Houten vlonders€ 50 - € 125 (afhankelijk van houtsoort)

Zoals u ziet is het door de vele mogelijkheden lastig om van te voren de exacte kosten van tuinaanleg te berekenen. Als u concrete prijsinformatie wilt ontvangen is het aan te raden een ervaren hovenier in te schakelen. Bent u benieuwd naar wat het aanleggen van uw droomtuin daadwerkelijk voor uw situatie gaat kosten zonder ergens aan vast te zitten? Vraag hier met één offerteaanvraag meerdere offertes aan bij hoveniersbedrijven bij u in de regio. Binnen 2 werkdagen krijgt u tot maximaal 6 offertes thuisgestuurd met daarop de totale kosten voor tuinaanleg. Naast dat u weet wat het u gaat kosten, ziet u ook direct het prijsverschil tussen de verschillende hoveniersbedrijven. Het prijsverschil tussen de verschillende aanbieders loopt namelijk op tot wel 40%. Het aanvragen van de offertes is gratis én vrijblijvend. Zit er geen hoveniersbedrijf bij dat u aanspreekt, dan kunt u gewoon van de klus afzien.

Gezin in tuin

Tuinen in verschillende stijlen

Voordat u begint met uw tuinaanleg is het belangrijk om u te oriënteren in de verschillende tuinstijlen. Heeft u liever een moderne en strakke tuin, of heeft u toch meer voorkeur voor een landelijke tuin? De meest populaire tuinstijlen in Vlaanderen zijn:

  • Een moderne en/of strakke tuin
  • Een landelijke tuin
  • Een Japanse tuin
  • Een stadstuin

Moderne en/of strakke tuin

De tuinstijl die we steeds vaker tegen komen is de moderne en/of strakke tuin. We spreken van moderne tuinen als de tuin functioneel en onderhoudsvriendelijk is. Bij een moderne tuin draait alles om het terras of de loungehoek. Ook groen mag zeker niet ontbreken, zonder groen oogt een moderne tuin vaak kil en kaal. Kies wel voor groen dat garant staat voor een moderne look en weinig onderhoud.

Landelijke tuin

Een landelijke tuin is een tuin die past bij de omgeving en het omringende landschap. Bij een landelijke tuin hoort een natuurlijke uitstraling. Veel planten, bomen en rustige kleuren zijn onmisbaar in een landelijke tuin. Als u de ruimte heeft is een (zwem)vijver het overwegen waard. Ook een kleine tuin kan een landelijke tuin zijn. Met een plantenborder en/of potten met planten op het terras is al een landelijke sfeer te creëren.

Landelijke tuin

Japanse tuin

Wat we ook steeds vaker zien is dat mensen bij de tuinaanleg kiezen voor een Japanse tuin. Een traditioneel Japanse tuin heeft altijd drie elementen in zich: water, planten en steen. Water is op een eenvoudige manier in de tuin te verwerken, namelijk in de vorm van een vijver of een fontein. Planten die bij een Japanse tuin passen zijn bamboe, heesters en bloesems. Het element steen komt terug in de vorm van grind of split, waar leuke slingerpaadjes mee aangelegd worden. Ook een terras van natuursteen is onmisbaar in een Japanse tuin. Zorg voor een goede balans tussen water, planten en steen. Oosterse accessoires maken uw Japanse tuin helemaal af.

Stadstuin

Een stadstuin is vaak aan de kleine kant. Door de omringende bebouwing is er kans op schaduw en inkijk. Maar zelfs van een paar vierkante meter is al een droomtuin te realiseren. De truc van de tuinaanleg van een kleine stadstuin is om hem groter te doen lijken. Met langwerpige terrastegels lijkt de tuin, afhankelijk van het legverband, langer of breder. Een andere manier om ruimte te creëren die op dit moment een trend is, is het ophangen van een grote spiegel.

Moderne stadstuin met industriële sfeer

Een tuinontwerp

Wilt u de tuinaanleg echt goed aanpakken? Laat een hovenier een tuinontwerp voor u maken. Met een tuinontwerp weet u zeker dat uw tuin één geheel wordt in plaats van losse elementen. Een goed tuinontwerp is de basis van een aantrekkelijke tuin waar u lang plezier van gaat beleven. Zodra u een geschikte hovenier heeft gevonden gaat het ontwerpproces van start. Onderstaand ziet u hoe een hovenier te werk gaat bij het maken van een tuinontwerp:

  1. De door u gekozen hovenier komt bij u langs voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek maakt u bekend wat uw ideeën en wensen zijn voor uw nieuwe tuin en welke tuinstijl uw voorkeur heeft. Samen met de hovenier loopt u door de tuin en bespreken jullie samen wat de mogelijkheden zijn.
  2. Met uw ideeën en uw tuin en uw gewenste tuinstijl in zijn achterhoofd gaat de hovenier aan de slag met het maken van het tuinontwerp. De hovenier houdt daarbij rekening met uw woning en de sfeer van de omgeving.
  3. Als de hovenier klaar is met het voorlopige tuinontwerp wordt deze met u besproken. Er is nu nog ruimte voor aanpassingen, dus wees niet bang om uw twijfels bespreekbaar te maken. Als het tuinontwerp precies is wat u in gedachten had is het tijd voor de volgende fase: tuinaanleg.

Puppy met bloem

Kies voor kwaliteit

Een tuin aanleggen is niet iets wat u dagelijks doet. Sterker nog, waarschijnlijk doet u dit slechts één keer in de 10 tot 20 jaar. Het uitbesteden van de tuinaanleg aan een hovenier of tuinman heeft vele voordelen. Hoewel veel taken door u zelf uit te voeren zijn, is er voor het aanleggen van een tuin voor langere termijn kennis en vakmanschap nodig. U wilt immers niet dat de tegels van pas gelegde terras gaan verzakken. Bij het uitbesteden van de tuinaanleg aan een hovenier kiest u voor garantie en nazorg. Kiest u voor een hovenier, dan kiest u voor een goed aangelegde tuin waar u lang plezier van gaat hebben.

Tuinaanleg voor de beste prijs

Hoveniers hanteren onderling verschillende tarieven voor het aanleggen van een tuin. In de praktijk blijkt dat dit prijsverschil oploopt tot maar liefst 40%. Voorkomen dat u te veel betaald voor uw tuinaanleg doet u door van te voren prijsinformatie op te vragen bij meerdere hoveniers. Vraag hier met 1 offerteaanvraag prijsinformatie aan van tot maximaal 6 hoveniersbedrijven in uw regio. Het invullen van de aanvraag kost u slechts 2 minuten van uw tijd en is geheel gratis en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u van de hoveniers een offerte voor de aanleg van uw tuin. Als u de offertes naast elkaar legt en de prijzen vergelijkt ziet u in één oogopslag welk hoveniersbedrijf u het beste aanbod doet. Op deze manier weet u dat u niet te veel betaalt voor uw tuinaanleg en geniet u straks van uw welverdiende droomtuin.

Moderne tuin met vijver