Kosten tuinaanleg

Een sierlijk terras voor een zithoek, een speelveld voor de kinderen of toch liever wat anders? Als u een tuin gaat aanleggen zijn de mogelijkheden enorm. Benieuwd naar wat het aanleggen van uw tuin gaat kosten? Alles over de kosten van tuinaanleg leest u hier.

Tuin aanleggen kosten

Voordat u uw tuin gaat aanleggen, is het handig om meer inzicht te krijgen in wat er allemaal bij komt kijken en wat de gemiddelde prijzen zijn. Hoveniersbedrijven maken niet graag hun prijzen openbaar, waardoor betrouwbare prijsinformatie lastig te vinden is. Wij helpen u graag op weg met een indicatie van de prijzen van tuinaanleg. Het laten maken van een tuinontwerp is de eerste stap van de aanleg van een nieuwe tuin. De bijbehorende kosten ziet u in het overzicht hieronder.

Oppervlakte tuin

Gemiddelde prijs (inclusief btw)

Kleiner dan 300 m²€ 250 - € 400
Groter dan 300 m²€ 2 per m²
Beplantingsplan30% van het tuinontwerp

Als het tuinontwerp gemaakt is, is het tijd voor de tuinaanleg. Een overzicht van de kosten van het aanleggen van een tuin ziet u in het onderstaande overzicht.

Materiaal

Gemiddelde prijs per m² inclusief btw

Gras€ 5 - € 10
Beplanting€ 12 - € 28 (afhankelijk van uw voorkeur)
Straatwerk€ 10 - € 65 (afhankelijk van steensoort)
Houten vlonders€ 50 - € 125 (afhankelijk van houtsoort)

Zoals u ziet hangt de prijs van tuinaanleg af van veel beslissingen. Kiest u ervoor om het maken van een tuinontwerp uit te besteden of kiest u ervoor om dit zelf te doen? Weet u al welke planten u in uw nieuwe tuin wilt? Gaat u voor gras, houten vlonders of een combinatie van beiden? U merkt het: het is lastig om van te voren te zeggen wat het aanleggen van uw tuin gaat kosten. Wilt u toch graag de exacte prijs weten? Vul dan hier geheel gratis en vrijblijvend onze offerteaanvraag in. Binnen 2 werkdagen ontvangt u prijsinformatie van maximaal 6 betrouwbare hoveniersbedrijven in uw regio. De prijzen die hoveniersbedrijven hanteren voor tuinaanleg lopen flink uiteen. Het is goed mogelijk dat u voor precies dezelfde klus bij hoveniersbedrijf A tientallen euro’s goedkoper uit bent dan bij hoveniersbedrijf B. Door het vergelijken van de verschillende offertes ziet u in één oogopslag welk hoveniersbedrijf uw tuin voor de scherpste prijs aanlegt. Wist u dat het prijsverschil tussen de verschillende specialisten oploopt tot wel 40%? Besparen op tuinaanleg was nog nooit zo eenvoudig.

Kat in tuin

Tuinontwerp

Het laten maken van een tuinontwerp kost tussen € 250 en € 400, mits uw tuin kleiner is van 300 m². Is uw tuin groter dan 300 m²? Dan kost een tuinontwerp u ongeveer € 2 per m². Het laten maken van een tuinontwerp heeft als voordeel dat uw tuin echt één geheel is en een harmonie uitstraalt. De beplanting is een apart verhaal en zit doorgaans niet inbegrepen bij het tuinontwerp. Op een beplantingsplan staat gedetailleerd aangegeven waar welke planten komen te staan en hoeveel er nodig zijn. De kosten van een beplantingsplan zijn ongeveer 30% van de kosten van het tuinontwerp.

Tuinaanleg in grijstinten

Materiaalkosten

Of u er voor kiest om uw tuin helemaal te bestraten of om grotendeels te vullen met gras. Het vullen met gras is goedkoper dan het vullen met straatwerk. Hieronder ziet u de verschillende materialen met daarbij hun gemiddelde prijs per m².

Gras

Het aanleggen van een mooi groen gazon kost tussen € 5 en € 10 per m². Een gazon wordt gezaaid of aangelegd door middel van graszoden. Kiest u ervoor om het gras te zaaien, houdt er dan rekening mee dat een ingezaaid gazon minimaal vier maanden nodig heeft voordat het volop bruikbaar is. Een gazon dat aangelegd is door middel van graszoden is direct beloopbaar.

Beplanting

Wat is een tuin zonder planten en/of bomen? Het beplanten van uw tuin kost gemiddeld tussen € 12 en € 28 per m², dit is afhankelijk van het type beplanting waar u voor kiest. De prijs van een hortensia ligt natuurlijk een stuk lager dan de prijs van een beukenhaag of boom. Voor een hortensia betaalt u slechts € 5, waar u voor een boom vanaf € 30 betaalt. Beplanting bepaalt voor een groot deel de sfeer in uw tuin. Met de juiste beplanting creëert u een stukje natuur bij uw huis.

Straatwerk

Het bestraten van uw tuin of oprit kost tussen € 10 en € 65 euro per m², dit is afhankelijk van het type tegel waarvoor u kiest. Bestrating is een must have voor elke tuin. Een terras om gezellig met zijn allen te zitten of een pad om simpelweg van A naar B te komen in uw tuin. Bestrating is mogelijk in verschillende kleuren, vormen, patronen en maten. De mogelijkheden zijn oneindig, waardoor er voor iedereen wat wils is.

Houten vlonders

Wilt u liever wat anders dan straatwerk? Kies voor houten vlonders in uw tuin. Houten vlonders kosten tussen € 50 en € 125 per m², dit is afhankelijk van de houtsoort die uw voorkeur heeft. Wanneer u kiest voor een terras van houten vlonders, kiest u voor een terras met een natuurlijke uitstraling en een strak uiterlijk. Houten vlonders zijn echte blikvangers in uw tuin.

Tuin met houten vlonders

Houd uw tuin mooi

Stelt u zich eens voor, uw tuin is aangelegd in het voorjaar en u heeft er de hele zomer van genoten. Nu de herfst begonnen is merkt u dat de bomen en planten niet meer zo groen en levendig zijn als voorheen. Dit betekent dat het weer tijd is om aan de slag te gaan in uw tuin, zodat het er weer netjes uit ziet. Tuinonderhoud is onvermijdelijk als u de trotse eigenaar bent van een tuin. Omdat het onderhouden van een tuin tijdrovend en fysiek zwaar werk is, kiezen veel mensen ervoor om het werk uit te besteden aan een tuinman. Uw tuin laten onderhouden door een tuinman kost u gemiddeld tussen € 35 en € 50 per uur. Liever het hele jaar door geen omkijken naar uw tuin? Neem een onderhoudsabonnement bij uw tuinman. Voor een vast bedrag ziet uw tuin er het hele jaar door uit om door een ringetje te halen.

Bespaartips

Er bestaan veel mogelijkheden waarmee u bespaart op de kosten van de aanleg van uw tuin. Met de onderstaande tips houdt u de prijs van uw tuinaanleg zo laag mogelijk.

  1. Doe zelf het voorbereidende werk. Als u zojuist de sleutel heeft gekregen van een nieuwbouwwoning valt er weinig voorbereidend werk te doen. Is dit niet het geval, dan loont het om zelf het voorbereidende werk te doen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van oude tuintegels of planten. Alles wat u doet, hoeft uw hovenier niet te doen. Elk uur werk dat u bespaart voor uw hovenier, bespaart u al snel € 35 tot € 50.
  2. Kies voor een basis-tuin. Dit is aan te geven tijdens het maken van het ontwerp. Het aanschaffen en aanleggen van gras of betontegels is stukken goedkoper dan het aanleggen van een terras bestaande uit sierbestrating. Het is verstandig om vooraf te informeren bij uw hovenier naar de kosten van eventuele keuzes.
  3. Vergelijk tuinaanleg offertes van verschillende hoveniersbedrijven. Ga niet zo maar met de eerste de beste specialist in zee. Het prijsverschil tussen de verschillende hoveniersbedrijven loopt op tot wel 40%. U wilt toch zeker niet dat u degene bent die de hoofdprijs betaalt terwijl dit vele malen goedkoper kan? Om dit te voorkomen is het verstandig om offertes van meerdere specialisten te vergelijken. Met het vergelijken van offertes haalt u snel en eenvoudig de scherpste prijs naar boven. Vraag hier met 1 aanvraag meerdere offertes aan bij hoveniersbedrijven bij u in de regio. Binnen 2 werkdagen ontvangt u tot maximaal 6 offertes van erkende specialisten. Vervolgens legt u deze offertes naast elkaar en ziet u in één oogopslag welke specialist het voordeligst is. Het aanvragen van de offertes is gratis en vrijblijvend. U zit helemaal nergens aan vast.

Mooie kleurrijke tuin