Klinkers

Of u nu een terras, een slingerpaadje of juist een oprit wilt laten aanleggen. Met klinkers zijn de mogelijkheden oneindig. Op deze pagina vindt u informatie over de richtprijzen van klinkers, de prijs van het laten leggen van klinkers en welke mogelijkheden u allemaal heeft.

Klinkers prijzen

Bij het bestraten van de tuin wordt vaak gekozen voor klinkers. De prijzen van klinkers liggen ongeveer tussen € 20 en € 45 per m², al ligt de prijs van betonklinkers een stuk lager dan die van kleiklinkers. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten klinkers.

Type klinkerGemiddelde kosten inclusief btw
Betonklinker€ 10 - € 25 per m²
Kleiklinker€ 20 - € 45 per m²

Met alleen de aanschaf van klinkers komt u natuurlijk niet echt ver. Onder de klinkers moet een stevige onderlaag komen van ophoogzand. Om te voorkomen dat het pad of terras verzakt moet gewerkt worden met opsluitbanden, dus ook deze moeten aangeschaft worden. In het onderstaande overzicht staan alle bijkomende kosten op een rij.

Bijkomende benodigdheden

Gemiddelde kosten inclusief btw

Ophoogzand€ 40 - € 60 per m³ (goed voor 20 m²)
Opsluitbanden€ 2 - € 5 per m
Palissadebanden€ 8 - € 14 per m
Stratenmaker€ 10 - € 14 per m²
€ 30 - € 50 per uur

Verschillende soorten bestrating in één tuin

Als u de klinkers laat leggen door een stratenmaker is het slim om van te voren te kijken hoe de kosten worden berekend. De ene stratenmaker berekent zijn kosten per uur en de andere stratenmaker doet dit per m². Wilt u specifieke prijsinformatie ontvangen voor uw persoonlijke situatie? Vraag dan prijsinformatie aan bij meerdere stratenmakers. Doet u dit niet, dan is de kans dat u te veel betaalt voor uw bestrating zeer groot. Iedere stratenmaker hanteert namelijk zijn eigen prijzen, waardoor het prijsverschil tussen de verschillende stratenmakers oploopt tot wel 40%. Door eerst meerdere offertes aan te vragen bespaart u tot 40% op uw terras, oprit of tuinpad. Vraag hier gratis en vrijblijvend met één aanvraag maximaal 6 offertes aan bij specialisten bij u in de buurt. Het invullen van het offerteformulier kost u slechts 2 minuten van uw tijd. Binnen 2 werkdagen heeft u alle offertes met daarin de specifieke prijsinformatie al in huis. Zo voorkomt u dat u een te hoge prijs betaalt voor het leggen van klinkers.

Welke soorten klinkers zijn er?

U gaat op zoek naar de juiste bestrating voor uw tuin en na lang twijfelen bent u eruit: het worden klinkers. Maar dan bent u er nog niet, er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten klinkers. En om het u nóg moeilijker te maken heeft u ook nog eens de mogelijkheid om meerdere soorten klinkers met elkaar te combineren voor een mooie sierbestrating. Klinkers zijn er in verschillende kleuren, maten, vormen en materialen. Zo zijn er getrommelde en ongetrommelde betonklinkers en kleiklinkers in meer dan vijf verschillende formaten.

Betonklinkers

Betonklinkers worden gemaakt van cement, grind en zand. Vroeger was een betonklinker niets meer dan een saaie grijze steen. Tegenwoordig is de betonklinker dankzij kleurstoffen verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren. Betonklinkers zijn gevoeliger voor aanslag van mos en alg en vergen daarom meer onderhoud dan kleiklinkers. Pas wel op met de hoge drukspuit, dit beschadigd de betonklinker. Betonklinkers zijn minder kleurvast en zijn na 10 jaar flink veranderd van kleur. Betonklinkers slijten sneller en hebben daarom een levensduur van 10 tot maximaal 15 jaar.

Betonklinkers

Kleiklinkers

Kleiklinkers staan ook wel bekend als gebakken klinkers en worden gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk klei. Een kleiklinker is kleurvast en blijft dus altijd zijn kleur en uitstraling behouden. Doordat kleiklinkers een gladde structuur hebben en weinig poreus zijn, vertonen zij minder snel mos- of algengroei. Kleiklinkers zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Jaarlijks even afspuiten met de hogedrukspuit is voldoende om de klinkers mooi te houden.

Kleiklinkers

Formaten van klinkers

Zowel klei- als betonklinkers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Vroeger hadden veel regio’s hun eigen formaat klinkers met hun eigen afmetingen, maar tegenwoordig wordt er voornamelijk gewerkt met vijf formaten klinkers:

  • Waalformaat klinkers zijn 20 x 5 x 7 cm (lengte x breedte x hoogte). Door hun kleine formaat zijn de zogenoemde waaltjes zeer geschikt voor verschillende legpatronen. Voor slingerpaadjes of sierranden zijn waaltjes een goede keuze, maar als u van plan bent om uw oprit aan te leggen is het verstandiger om voor stevigere klinkers te kiezen. Door hun smalle afmetingen zijn waaltjes niet bestendig tegen het gewicht van een auto.
  • Dikformaat klinkers zijn 21 x 7 x 7 cm. Dikformaat klinkers worden, doordat ze iets breder zijn dan waaltjes, veel gebruikt voor grotere oppervlaktes.
  • Keiformaat klinkers zijn 20 x 10 x 7 cm . Keiformaat klinkers worden vooral gebruikt voor pleinen, paden, terrassen en inritten en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
  • Abdijformaat klinkers zijn 30 x 20 x 5 cm. Abdijformaat klinkers worden door hun formaat steeds populairder en worden dan ook veel gebruikt in moderne tuinen.
  • Kasseiklinkers zijn 13 x 13 x 6 cm of 17 x 17 x 6 cm . Kasseiklinkers zien er van de bovenkant uit als authentieke kasseien. De onderkant is echter, in tegenstelling tot echte kasseien, maatvast en gelijk.

Getrommelde of ongetrommelde klinkers

Dan maken we nog onderscheid tussen getrommelde en ongetrommelde klinkers. Door klinkers te trommelen raken ze de scherpe kantjes kwijt en krijgen ze een ouderwetse look. Over het algemeen zien we meer getrommelde kleiklinkers dan betonklinkers, maar het is bij beide materialen mogelijk. Op de afbeelding hieronder ziet u links getrommelde klinkers en rechts ongetrommelde klinkers afgebeeld. Zoals u ziet is het verschil vooral te zien aan de randen van de klinkers. Bij ongetrommelde klinkers zijn de randen strakker en de voegen rechter dan bij getrommelde klinkers. In het voorbeeld zijn voor beide afbeeldingen waaltjes gebruikt.

Getrommeld en ongetrommeld

Legverbanden

Naast de kleur of het formaat van de klinker, wordt de uitstraling van uw terras, oprit of looppad ook grotendeels bepaald door het legverband waarvoor u kiest. Een legverband of bestratingsverband is de manier waarop klinkers ten opzichte van elkaar worden neergelegd. De meest voorkomende legverbanden zijn:

  • Het halfsteenverband is, omdat er rijen klinkers gelegd moeten worden, een patroon dat eenvoudig te leggen is. Iedere rij eronder schuift als het ware een halve steen op.
  • Het elleboogverband ziet eruit als een diagonale visgraat door de recht gelegde klinkers.
  • Het keperverband lijkt op het elleboogverband, alleen zijn hier de stenen schuin gelegd. De visgraat die u ziet in het keperverband loopt horizontaal. Het keperverband is het sterkste verband, waardoor deze uitermate geschikt is om te gebruiken voor uw oprit.
  • Het blokverband is voor ieder type klinker weer anders. Soms gaan er 2 klinkers naast elkaar in een blok en soms 3, dit ligt aan de dikte van de klinker.

Legverbanden

Van links naar rechts: halfsteensverband, elleboogverband, keperverband, blokverband.

Stratenmaker gezocht!

Het leggen van klinkers als bestrating is een klus die vaak onderschat wordt. Vooral het leggen van kleine klinkers is zwaar en tijdrovend werk. Als u verzekerd wilt zijn van goed aangelegde tuinbestrating is het aan te raden om hier een stratenmaker voor in te schakelen. Een stratenmaker heeft jarenlange ervaring met het leggen van bestrating. Daar waar u wekenlang zit te zwoegen, heeft de stratenmaker de bestrating binnen 1 á 2 dagen gelegd. Wilt u er zeker van zijn dat uw terras, oprit of looppad goed wordt aangelegd, maar wilt u hier niet de hoofdprijs voor betalen? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij stratenmakers bij u in de regio. Met één druk op de knop verzendt u uw aanvraag naar maximaal 6 stratenmakers. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis. Als u de offertes met elkaar vergelijkt ziet u dat het prijsverschil tussen de verschillende stratenmaker oploopt tot maximaal 40%. Zo weet u zeker dat u profiteert van de stratenmaker met de scherpste prijs.