Bestrating

Bestrating is onmisbaar in uw tuin. Zonder bestrating kunt u niet van A naar B in uw tuin lopen zonder vieze schoenen te krijgen. En wat dacht u van een betegeld terras waar u in een luie stoel heerlijk kunt genieten van de zon? Kortom, bestrating is een must have voor uw tuin. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder, want op deze pagina vindt u alles over bestratingswerken.

Bestratingswerken, wat kost dat?

Bestrating is mogelijk in verschillende kleuren, vormen, patronen, maten en prijsklassen. Hieronder vindt u de gemiddelde prijzen van de verschillende tuintegels:

Type bestrating

Gemiddelde kosten per m² inclusief btw

Betontegels€ 15 - € 33
Klinkers€ 20 - € 45
Natuursteen€ 30 - € 65
Grind en splitVanaf € 10

Naast de tuintegels, zijn er bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden. Voor alle type bestrating is een zandbed nodig. Met ophoogzand zorgt u voor een stevige onderlaag voor de tuintegels. Bij een juiste aanleg van bestrating zal gewerkt moeten worden met opsluitbanden. Opsluitbanden, de naam zegt het al, deze sluiten de bestratingswerken in. In het volgende overzicht staan de gemiddelde bijkomende kosten.

Bijkomende benodigdheden

Gemiddelde kosten inclusief btw

Ophoogzand€ 40 - € 60 per m³ (goed voor 20 m²)
Opsluitbanden€ 2 - € 5 per m
Palissadebanden€ 8 - € 14 per m
Stratenmaker€ 10 - € 14 per m²
€ 30 - € 50 per uur

*Of de stratenmaker het tarief per m² of het uurtarief vraagt hangt af van de klus. Spreek van te voren een tarief of prijs af, zodat u niet voor verrassingen komt staan.

Zelf uw terras, pad of oprit aanleggen kost u gemiddeld tussen de € 20 en € 50 per m². Ziet u het niet zitten om zelf uw tuin te gaan bestraten en wilt u het liever laten doen door een specialist? Dan betaalt u gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per m². U doet er verstandig aan om offertes aan te vragen bij verschillende stratenmakers. U bespaart hiermee tot wel 40%. Veel werk? Totaal niet. Vraag nu gratis, vrijblijvend en binnen 2 minuten offertes aan van maximaal 6 stratenmakers bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de prijsoverzichten in huis waarna het vergelijken kan beginnen.
Moderne bestrating

Keuze aan tuintegels

Als u ervoor kiest om te bestraten heeft u keuze uit verschillende tuintegels. Tuintegels zijn in vele kleuren, maten en soorten verkrijgbaar. Hieronder vindt u de meest gekozen tuintegels:

Betontegels

Bent u op zoek naar een tuintegel die zowel functioneel en stijlvol is, maar wel tegen een klein prijsje? Kies dan voor de betontegel. Voor betontegels betaalt u tussen de € 15 en € 35 per m². De betontegel is een klassieker als het gaat om bestrating. Betontegels zien er strak uit en geven uw tuin een moderne look. Betontegels

Klinkers

Toch op zoek naar een speelse look? Dan zijn klinkers de bestrating waarnaar u op zoek bent. Met klinkers heeft u veel vrijheid. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en vormen. U kunt kiezen voor zwarte vierkante klinkers, of juist voor waaltjes als u een landelijke look wilt creëren. Voor klinkers betaalt u ongeveer € 15 – € 45 per m². De exacte kosten zijn afhankelijk van het type klinker dat u kiest. Het leuke van klinkers is, dat u het niet bij één soort hoeft te houden. Een combinatie van verschillende klinkers geeft uw tuin net wat extra’s.
Klinkers

Natuursteen

Liever iets unieks? Ga voor natuursteen. Natuursteen is duurzame en sterkte tuintegel dat een eigentijds gevoel geeft. Er zijn verschillende soorten natuursteen. Zo kunt u onder andere kiezen voor graniet, hardsteen, marmer of zandsteen. De gemiddelde prijs van natuursteen ligt tussen de € 30 en € 65 per m². Natuursteen staat erg mooi in uw tuin en is tijdloos. Een goede investering waar u lang plezier van heeft.

Natuursteen

Grind en split

Geen zin in veel onderhoud aan uw tuin? Ga voor grind, split of een combinatie van beide. Grind en split zijn relatief goedkoop, simpel en mooi. Erg prettig aan grind en split is dat het onkruid tegenhoudt. Grind en split is al te koop vanaf € 10 per m² en is eenvoudig zelf te plaatsen. Grind en split zijn ook echte eye catchers in combinatie met andere tuintegels. Het fijne is dat het verkrijgbaar is in allerlei verschillende kleuren en vormen, zodat er altijd wel iets bij zit wat u mooi vindt.

Grind en/of split

Wat doet een stratenmaker?

Bij het leggen van bestrating komt meer kijken dan u denkt. Bestratingswerken is immers meer dan tegels of klinkers in een leuk patroon leggen. Hoe een stratenmaker te werk gaat:

  1. Een goede basis. De stratenmaker begint tijdens de tuinaanleg met het opmeten van het deel van uw tuin dat u wilt bestraten. Vervolgens zet de stratenmaker de contouren uit, dit wordt vaak gedaan met paaltjes en touw. De grond van uw tuin is niet geschikt als ondergrond voor een terras, pad of oprit. Deze grond dient vervangen te worden door ophoogzand. De stratenmaker graaft voor een terras of pad 15 tot 20 centimeter af van uw tuingrond. Een oprit vraagt, door de zwaardere belasting, om een andere aanpak. Hoe het aanleggen van een oprit in zijn werk gaat, leest u hier.
  2. Een stevige fundering. Opsluitbanden ondersteunen de bestrating en voorkomen dat uw pad of terras verzakt. U kunt kiezen voor eenvoudige opsluitbanden, maar u kunt ook kiezen voor een palissade. De stratenmaker plaatst de opsluitbanden of palissade ongeveer 1 cm lager dan de bestrating zelf. Het zandbed wordt vlak gemaakt met een lat die over het zand heen schuift.
  3. Het bestraten zelf. Nu begint het echte werk. Met bestraten begint men meestal aan de kant van het huis. Bij klinkers en kleinere tegels kan het een leuk effect geven om ze in een bepaald patroon te leggen. Ook een combinatie van verschillende patronen kan uw terras of pad net wat extra’s geven.
  4. Aantrillen en invegen. Als alles ligt zoals gepland, moet uw pad of terras worden aangetrild met een trilapparaat. Niet alle soorten tegels kunnen worden afgetrild. Grote tegels en natuursteen mogen absoluut niet aangetrild worden met een trilapparaat. Deze worden aangeslagen met een rubberen hamer. Na het aantrillen van de bestrating moeten de voegen gevuld worden met voegzand. Dit wordt gedaan met een bezem.

Pas gelegde bestrating

Liever wat anders?

Zijn tegels of klinkers niet helemaal wat u zoekt, maar bent u wel op zoek naar een verharding van uw terrein? Kies er dan voor om uw oprit of tuin te asfalteren. Asfalt is sterk en erg duurzaam. Asfalt vraagt om weinig onderhoud en heeft een strakke, moderne look. Asfalt gaat in principe een leven lang mee zonder dat u er omkijken naar heeft. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over asfalteren.

Besparing op uw terras; vergelijk offertes

Wilt u uw tuin laten bestraten en bent u op zoek naar een ervaren en betrouwbare stratenmaker maar wilt u niet de hoofdprijs betalen? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 professionele stratenmakers bij u in de buurt. De offertes heeft u al binnen 2 werkdagen in huis, zonder dat u daarvoor de deur uit hoeft. Door het vergelijken van offertes van verschillende stratenmakers voorkomt u dat u te veel betaald. Het vergelijken van de offertes bespaart u namelijk tot wel 40% op de totale klus! Dit komt doordat de prijzen van de stratenmakers flink van elkaar verschillen. Het mooiste van alles: het aanvragen van offertes is bij ons helemaal gratis en vrijblijvend!